Sprookjesstof

Sprookjesstof selecteert enkel BIOLOGISCHE STOFFEN mét GOTS-label en/of IVN Best Label zoals de GOTS-stoffen van Bloomecopenhagen, Cloud9, C. Pauli, Fabrilogy, Greenqueens, Monaluna, Lebenskleidung & Lillestoff. De stoffen van Cotonea Inside hebben zelfs het IVN Best label 


gots-label 

Het GOTS-label garandeert dat de stoffen niet alleen uit minstens 95% biologisch katoen zijn, maar ook dat de arbeidsomstandigheden voldoen aan strenge eisen en er geen gedwongen arbeid of kinderarbeid is. 

GOTS (Global Organic Textile Standard) waarborgt een volledig milieuvriendelijk en sociaal verantwoord productieproces: van het oogsten van de grondstoffen tot het eindproduct. Het product moet tenminste 95% gecertificeerd organische grondstoffen bevatten. Het weven, kleuren alsook het werk in naaiateliers gebeurt op een milieuvriendelijke manier en zonder toxische kleurstoffen of bleekmiddelen...  Met GOTS ben je zeker van een duurzaam, ecologisch en sociaal verantwoord textielproduct. Meer over GOTS vind je op www.global-standard.org.  

Het IVN Best label gaat op vlak van ecologie nog verder dan GOTS. Naturtextil IVN Best, een initiatief van bedrijven die biologische textielproducten produceren, vereist 100% biologisch geproduceerde vezels. 

Het verschil met Oeko-tex 100 label : dit garandeert enkel dat de stoffen geen schadelijke residuen zoals pesticiden of zware metalen als lood of cadmium bevatten. Bij Oeko-tex 100 is er geen verbod op GGO-producten of schadelijke productieprocessen, en houdt men geen rekening met de arbeidsomstandigheden of minimumprijs voor de producenten. Meer over het label van Oeko-Tex 100 vind je bij labelinfoMeer over stoffenlabels bij hier  

Uitleg over soorten stoffen

Tricot : Tricot (jersey) is in de praktijk de benaming geworden voor alle stoffen die gebreid zijn in plaats van geweven. Er zitten in tricot dus geen aparte horizontale en verticale draden, maar er is één draad die met lusjes in zichzelf grijpt, net als bij breien. Vanwege deze constructie kan tricot in de breedte oprekken, en is het dus ideaal voor t-shirts of bijvoorbeeld een comfortabel jurkje. De dikte, de rekbaarheid en de kwaliteit kan erg verschillen.

Single Jersey : Eigenlijk de Engelse term voor tricot, dus een algemene benaming. Maar meestal gebruikt om te onderscheiden van interlock. Jersey heeft in tegenstelling tot interlock een duidelijke voor- en achterkant, net zoals je zelf een trui breit, maar dan veel fijner. Single jersey is dun en heeft aan de voorkant een v-patroon maar aan de achterkant een ander patroon.

French terry : De stof heeft aan de binnenkant een soort “lusjes”, waar tricot binnen net zo glad is al de bedrukte kant. French terry valt ongeveer hetzelfde als tricot, maar heeft soms nét iets minder stretch. De stof is iets lichter dan joggingsstof, maar dikker dan tricot.

Interlock :Interlock is een gebreide katoen, ook wel dubbeltricot genoemd, omdat twee lagen samen gebreid worden. Interlock en double jersey zijn dikker en dus ook steviger en stabieler, en hebben aan beide zijden hetzelfde v-patroon. Onbedrukt zijn beide kanten hierdoor hetzelfde en zit er dus eigenlijk geen goede of verkeerde kant aan. Door de bedrukking van leuke printjes uiteraard wel, maar de binnenkant voelt even zacht aan. Wordt veel gebruikt voor shirts en babykleding, maar bijvoorbeeld ook leuk voor “warm” ondergoed.

Double gaze/mouselline/hydrofiel : Mousseline bestaat uit twee dunne lagen geweven stof die tijdens het weven met elkaar verbonden worden in een vierkant-motief. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.  

Nicky of Velours : Een breisel met fluweelachtige pool. Heeft een heerlijk zachte uitstraling en draagt comfortabel.

Badstof of frotté : Een rekbaar badstof die geweven wordt uit garens waarin al lussen zitten. Dit weefsel kan door de lussen veel vocht opnemen, zodat het uitermate geschikt is om shirts, strandjurkjes en badjassen van te maken.

Boordstof : Boordstof is anders gebreid dan jersey en daardoor erg geschikt voor boorden en het afwerken van randen. De stof vormt mee met de rondingen en valt mooi glad. 

Sprookjesstof

Vinkenstraat 2
8310 Assebroek
België

0499764019

Kaart weergeven