Sprookjesstof selecteert enkel BIOLOGISCHE STOFFEN mét GOTS-label en/of IVN Best Label zoals de GOTS-stoffen van Bloomecopenhagen, Cloud9, C. Pauli, Fabrilogy, Greenqueens, Monaluna, Lebenskleidung & Lillestoff. De stoffen van Cotonea Inside hebben zelfs het IVN Best label 


gots-label 

Het GOTS-label garandeert dat de stoffen niet alleen uit minstens 95% biologisch katoen zijn, maar ook dat de arbeidsomstandigheden voldoen aan strenge eisen en er geen gedwongen arbeid of kinderarbeid is. 

GOTS (Global Organic Textile Standard) waarborgt een volledig milieuvriendelijk en sociaal verantwoord productieproces: van het oogsten van de grondstoffen tot het eindproduct. Het product moet tenminste 95% gecertificeerd organische grondstoffen bevatten. Het weven, kleuren alsook het werk in naaiateliers gebeurt op een milieuvriendelijke manier en zonder toxische kleurstoffen of bleekmiddelen...  Met GOTS ben je zeker van een duurzaam, ecologisch en sociaal verantwoord textielproduct. Meer over GOTS vind je op www.global-standard.org.  

Het IVN Best label gaat op vlak van ecologie nog verder dan GOTS. Naturtextil IVN Best, een initiatief van bedrijven die biologische textielproducten produceren, vereist 100% biologisch geproduceerde vezels. 

Het verschil met Oeko-tex 100 label : dit garandeert enkel dat de stoffen geen schadelijke residuen zoals pesticiden of zware metalen als lood of cadmium bevatten. Bij Oeko-tex 100 is er geen verbod op GGO-producten of schadelijke productieprocessen, en houdt men geen rekening met de arbeidsomstandigheden of minimumprijs voor de producenten. Meer over het label van Oeko-Tex 100 vind je bij labelinfoMeer over stoffenlabels bij hier  

Uitleg over soorten stoffen

Tricot : Tricot (jersey) is in de praktijk de benaming geworden voor alle stoffen die gebreid zijn in plaats van geweven. Er zitten in tricot dus geen aparte horizontale en verticale draden, maar er is één draad die met lusjes in zichzelf grijpt, net als bij breien. Vanwege deze constructie kan tricot in de breedte oprekken, en is het dus ideaal voor t-shirts of bijvoorbeeld een comfortabel jurkje. De dikte, de rekbaarheid en de kwaliteit kan erg verschillen.

Single Jersey : Eigenlijk de Engelse term voor tricot, dus een algemene benaming. Maar meestal gebruikt om te onderscheiden van interlock. Jersey heeft in tegenstelling tot interlock een duidelijke voor- en achterkant, net zoals je zelf een trui breit, maar dan veel fijner. Single jersey is dun en heeft aan de voorkant een v-patroon maar aan de achterkant een ander patroon.

Wist je dat je bij ons soft touch jersey uit 100% biokatoen zonder elastaan vindt? De stof is geweven en is hierdoor rekbaar. Tijdens de productie ondergaat de stof een bewerking waardoor het heerlijk zacht en donzig wordt. Deze stof voelt perfect aan op het lichaam. De ideale stof voor comfortabele mode -zoals t-shirts, rokjes, jurken, kindermode, vrijetijds- en sportkleding. Handwas of wasmachine op 30°. Geen droogkast en strijken op lagere temperaturen.  

French terry : De stof heeft aan de binnenkant een soort “lusjes”, waar tricot binnen net zo glad is al de bedrukte kant. French terry valt ongeveer hetzelfde als tricot, maar heeft soms nét iets minder stretch. De stof is iets lichter dan joggingsstof, maar dikker dan tricot.

Hennep : Hennep is een zogenaamde bastvezel en wordt gemaakt van de stengels van de hennepplant (cannabis sativa). Het is een van de oudste vezels die worden gebruikt voor de productie van textiel. Vooral tijdens de middeleeuwen, voordat katoen een massaproduct werd en de Europese markten veroverde, was hennep een van de meest gebruikte en populaire natuurlijke vezels. Zelfs in het begin van de 20e eeuw werd het in heel Europa verbouwd, tegenwoordig wordt de markt gedomineerd door Chinese hennep. Tot op de dag van vandaag blijft het een zeer gewaardeerd natuurproduct dat wordt toegepast in mode & interieurdesign ook door zijn kracht in bio-composieten.

Hennep is een sterke stof die jaren meegaat want het is wel vier keer sterker dan katoen door een zijn lange en sterke vezelstructuur. Kleding gemaakt van hennep kan je daarom zo vaak wassen als je wilt en omdat het niet kreukt hoeft het niet per se gestreken te worden. Ook behoudt de stof gemaakt van hennep zijn kleur en neemt het bij de productie snel kleurstoffen op waardoor er geen chemische kleurstoffen gebruikt hoeven te worden. Stof gemaakt van hennep voelt heerlijk aan. Hoe vaker je het draagt en wast, hoe zachter de stof aanvoelt. Daarnaast is textiel gemaakt van hennep van nature anti-bacterieel. Je hebt daarom niet snel last van nare geurtjes die in de kleding trekken. Maar er is meer, stof van hennep neemt vocht snel op, droogt snel en de stof ademt goed. Het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. Ook heeft textiel van hennep de bijzondere eigenschap dat het UV stralen tegenhoudt. Hennep wast je het beste op 30°C of met koud water. Het gebruik van de droger wordt niet aangeraden, de stof droogt erg snel, te drogen ophangen werkt prima. Zit er een vetvlek op het kledingstuk? Laat dan wat afwasmiddel een nacht in de vlek trekken en doe het kledingstuk daarna in de wasmachine. Hennep kleding kreukt niet, je kan het strijken als je dat wilt. 

Hennep is erg milieuvriendelijk met een kleine ecologische voetafdruk (lees méér hier: zo is er bij de productie van hennep 20x minder water nodig dan bij de productie van katoen. Vaak is de regen voldoende om de hennep te laten groeien. Hennep groeit dichtbij elkaar en de planten worden tot wel vier meter hoog in vier maanden tijd. Daarnaast kan hennep meerdere keren per jaar worden geplant, waardoor er meer kan worden geproduceerd. De plant produceert per m2 veel bruikbare vezels. Omdat de plant erg sterk is, zijn er bij de teelt nauwelijks pesticiden of onkruidverdelgers nodig. Dat maakt het ook makkelijk om volledig biologische hennep te telen. Hennep neemt weinig voedingstoffen op uit de grond, waardoor de grond niet wordt uitgeput. De wortels zijn erg lang en sterk en houden zo erosie tegen. Na de teelt blijven de wortels in de aarde achter zodat de grond rijk blijft aan voedingsstoffen. De hennep wordt met de hand geplukt, wat milieuvriendelijk is maar ook voor werk zorgt. Nog een groot voordeel, bij de productie van hennep wordt er meer CO2 opgenomen door de planten dan dat er wordt uitgestoten. Ook na de teelt blijft hennep goed voor het milieu. Omdat het een natuurlijke vezel is komen er geen micro-plastic deeltjes los die in de oceanen verdwijnen.

Hennepgarens en stoffen zijn zeer geschikt voor kleding. De vezel heeft specifieke eigenschappen die hem sterk onderscheiden van de meeste andere materialen en hem uniek maken. Hennep sluit niet veel lucht in en heeft relatief slechte isolerende eigenschappen. Hierin lijkt het op linnen: hennepstoffen voelen fris en koel aan, een duidelijk voordeel voor zomerkleding. Bovendien is hennep sterk absorberend. Het neemt snel water op en geeft het ook snel weer af. Op warme dagen helpt dit bij het reguleren van het microklimaat tussen lichaam en kleding.

Hennep wordt net als linnen goed verdragen direct op de huid, ook al is het stugger, harder en minder elastisch dan katoen en daardoor minder soepel. Deze stugheid zorgt voor het kreuk-effect bij gebruik in geweven stoffen, hoewel deze eigenschap ook kan worden beschouwd als onderdeel van zijn ‘natuurlijke charme’.

Hennep wordt beschouwd als een van de meest duurzame stoffen die we kennen. De plant heeft tijdens de groei geen irrigatie nodig, heeft vrijwel geen natuurlijke vijanden (insecten) en behoeft daarom geen behandeling met pesticiden. Omdat het erg snel groeit (tot vier meter in slechts een paar maanden) maakt onkruid geen schijn van kans, belemmert het de groei van de hennep niet en zijn herbiciden niet nodig. Hennep is een natuurlijk product, het is 100% biologisch afbreekbaar en recycleerbaar en voelt erg prettig aan op de huid.

DE ECOLOGISCHE VOORDELEN VAN HENNEP

100% biologisch afbreekbaar

geen irrigatie nodig

geen chemische behandeling

Hennep verdween in de jaren dertig bijna in Europa en Noord-Amerika, niet alleen vanwege de concurrentie van katoen en synthetische vezels, maar ook als gevolg van anti-drugswetgeving. De ‘industriële’ hennep die nu in textieltoepassingen wordt gebruikt, bevat nauwelijks de psychoactieve component THC. Omdat hennep tegenwoordig algemeen wordt gewaardeerd als een duurzame vezel, komt het nu langzaam terug in Europa. Een van de problemen is dat, samen met de machines die in de verschillende stadia van het textielproductieproces worden gebruikt, veel kennis is verdwenen.

Hennep is een sterke stof die jaren meegaat want het is wel vier keer sterker dan katoen door een zijn lange en sterke vezelstructuur. Kleding gemaakt van hennep kan je daarom zo vaak wassen als je wilt en omdat het niet kreukt hoeft het niet per se gestreken te worden. Ook behoudt de stof gemaakt van hennep zijn kleur en neemt het bij de productie snel kleurstoffen op waardoor er geen chemische kleurstoffen gebruikt hoeven te worden. Stof gemaakt van hennep voelt heerlijk aan. Hoe vaker je het draagt en wast, hoe zachter de stof aanvoelt. Daarnaast is textiel gemaakt van hennep van nature anti-bacterieel. Je hebt daarom niet snel last van nare geurtjes die in de kleding trekken. Maar er is meer, stof van hennep neemt vocht snel op, droogt snel en de stof ademt goed. Het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. Ook heeft textiel van hennep de bijzondere eigenschap dat het UV stralen tegenhoudt. Hennep wast je het beste op 30°C of met koud water. Het gebruik van de droger wordt niet aangeraden, de stof droogt erg snel, te drogen ophangen werkt prima. Zit er een vetvlek op het kledingstuk? Laat dan wat afwasmiddel een nacht in de vlek trekken en doe het kledingstuk daarna in de wasmachine. Hennep kleding kreukt niet, je kan het strijken als je dat wilt. 

InterlockInterlock is een gebreide katoen, ook wel dubbeltricot genoemd, omdat twee lagen samen gebreid worden. Interlock en double jersey zijn dikker en dus ook steviger en stabieler, en hebben aan beide zijden hetzelfde v-patroon. Onbedrukt zijn beide kanten hierdoor hetzelfde en zit er dus eigenlijk geen goede of verkeerde kant aan. Door de bedrukking van leuke printjes uiteraard wel, maar de binnenkant voelt even zacht aan. Wordt veel gebruikt voor shirts en babykleding, maar bijvoorbeeld ook leuk voor “warm” ondergoed.

Double gaze/mouselline/hydrofiel : Mousseline bestaat uit twee dunne lagen geweven stof die tijdens het weven met elkaar verbonden worden in een vierkant-motief. De voor- en achterkant van de stof hebben hetzelfde uiterlijk.  

Linnen : wordt gemaakt van de vlasplant (Linum Usitatissimum) en is een van de oudste vezels die worden gebruikt voor de productie van textiel. Recent archeologisch bewijs heeft aangetoond dat vlas en linnen al in het 8e millennium voor Christus werd gebruikt. De waarde van vlas voor de mensheid wordt onderstreept door de Latijnse naam, wat zich vertaalt als ‘meest bruikbare linnen’. Vooral in de middeleeuwen, voordat katoen een massaproduct werd en de Europese markten veroverde, was linnen een van de meest gebruikte en populaire natuurlijke vezels. Tot op de dag van vandaag blijft het een zeer gewaardeerd natuurproduct dat wordt toegepast in mode, interieurdesign maar door zijn kracht ook in bio-composieten.

Linnen garens en stoffen zijn zeer geschikt voor kleding. De vezel heeft specifieke eigenschappen die hem sterk onderscheiden van de meeste andere materialen en hem uniek maken. Linnen sluit niet veel lucht in en heeft relatief slechte isolerende eigenschappen. Daarom voelen linnen stoffen fris en koel aan, een duidelijk voordeel voor zomerkleding. Bovendien is linnen zeer absorberend. Het neemt snel water op en geeft het ook snel weer af. Op warme dagen helpt dit bij het reguleren van het microklimaat tussen lichaam en kleding.

Linnen (ook wel ‘Europese zijde’ genoemd) wordt goed verdragen direct op de huid, hoewel het stijver, harder en minder elastisch is dan katoen en daarom minder soepel. Deze stijfheid veroorzaakt het kreuken van linnen bij gebruik in geweven stoffen, hoewel deze eigenschap ook kan worden beschouwd als onderdeel van de ‘natuurlijke charme’ van linnen.

Linnen wordt beschouwd als een van de meest duurzame stoffen (méér over de ecologische voetafdruk lees je hier) die we kennen. De vlasplant heeft tijdens de groei geen irrigatie nodig en zelfs wanneer hij conventioneel wordt gekweekt, heeft hij weinig of geen behandeling met herbiciden of pesticiden nodig. Linnen is een natuurlijk product, het is 100% biologisch afbreekbaar en recyclebaar en voelt erg prettig aan op de huid. Alle linnen stoffen in de collectie van Ecological Textiles voldoen aan onze hoge ecologische normen voor afwerking. Zelfs als de stoffen niet GOTS-gecertificeerd zijn, zijn er alleen kleurstoffen op waterbasis gebruikt die voldoen aan de Europese REACH-norm en zijn bleekmiddelen op zuurstofbasis.

De ecologische voordelen van linnen:

- 100% biologisch afbreekbaar

- geen irrigatie nodig

- geen of beperkte chemische behandeling

Tegenwoordig is vlas ook echt een ‘Europese’ plant in die zin dat Frankrijk en België de belangrijkste vlasproducerende landen ter wereld zijn. Deze landen, waaraan Nederland kan worden toegevoegd, kunnen buigen op een eeuwenoude traditie die mogelijk werd gemaakt door ideale klimatologische omstandigheden en bodems. Meer dan 80% van de wereldproductie is Europees, met jaarlijks bijna 75.000 hectare in cultuur.

Nicky of Velours : Een breisel met fluweelachtige pool. Heeft een heerlijk zachte uitstraling en draagt comfortabel.

Piqué  : kenmerkt zich door de wat korrelige structuur die ontstaat door de manier van weven. Piquéstoffen zijn steviger dan jersey, vormstabiel en vallen toch soepel. Ze zien er meer casual uit. De stoffen worden veelal gemaakt van katoen, je vindt ook mixweefels met een aandeel linnen en polyester. Bij ons vind je prachtige piqué stoffen van 100% biologisch katoen. Piqué stof is uitermate geschikt voor het maken polo shirts. Dit is waarschijnlijk ook waar je de stofsoort van kent. Je kunt ook andere kledingstukken maken van de stof, zoals overhemden, jurken, shirts en rokken. De stof is vrij eenvoudig te naaien en wordt afgewerkt aan de randen om rafelen van de stof te voorkomen. Piqué kan gewassen worden in de wasmachine, in de regel bij maximaal 40 graden.

Badstof of frotté : Een rekbaar badstof die geweven wordt uit garens waarin al lussen zitten. Dit weefsel kan door de lussen veel vocht opnemen, zodat het uitermate geschikt is om shirts, strandjurkjes en badjassen van te maken.

Boordstof : Boordstof is anders gebreid dan jersey en daardoor erg geschikt voor boorden en het afwerken van randen. De stof vormt mee met de rondingen en valt mooi glad. 

Sprookjesstof

Vinkenstraat 2
8310 Assebroek
België

0499764019

Kaart weergeven

Webshop gemaakt met EasyWebshop